Hogyan férjünk el egy apró lakásban?

Nem minden ember él nagy házban, és nem is mindenkinek van szüksége, igénye a hatalmas terekre. Egy-egy különösen kicsi ingatlan esetében azonban gyakran felmerülő kérdés, hogy mégis hová tegyük a holmijainkat, hogy rendesen elférjünk.

Ha kettőnél több ember lakik egy 50 négyzetméter alatti területen, ez már rendszeres problémát jelenthet. Ilyenkor érdemes olyan okos megoldásokban gondolkodni, ami k úgy biztosítanak több tárolóhelyet, hogy közben nem válik zsúfolttá a lakás, nem kerülgetünk mindenhol dobozokat, ládákat, és nem is hever mindenhol szanaszét valami a lakásban.

 

Nyissunk fel, amit lehet

Hitt arra gondolunk, hogy nagyon sok bútort meg lehet úgy csinálni, hogy egy „ládát”, tárolót rejtsen. Az étkezőasztal padjának például nem kötelező két lábon állnia, akkor is ugyanannyi helyet foglal, ha egy „doboz” kerül alá. A padot felhajtva így kapunk egy viszonylag nagy, vagy legalábbis hosszú tárolót, ahová pakolhatunk olyan tárgyakat, amiket nem mindennap szedünk elő, de azét időnként szükség van rájuk. Láttam példát arra, hogy így tárolják például a karácsonyfadíszeket, ritkán használt konyhai gépeket stb.

Az ágy szintén egy olyan dolog, ami hatalmas helyet foglal el. Egy nagy franciaágy helyét azonban nagyon jól ki lehet használni, ha egy felnyitható, ágyneműtartós verziót választunk. Így az ágy teljes területe használható, és lehet oda pakolni gyakorlatilag bármit. Nyáron remek hely például a téli holmiknak, kabátoknak, csizmáknak, télen pedig a nyáriaknak. Tárolható itt szinte bármi, ami nem napi szinten használatos. Olyan, mint egy szekrény, amit viszonylag ritkán nyitogatunk. Célszerű ugyanakkor minden ágyneműhúzásnál szellőztetni 1-2 órácskát, hogy ne legyen dohos.

 

Sokat érnek a rejtett helyek

Számos lehetőség adódik még egy lakásban arra, hogy rejtett tárolókat alakítsunk ki. Ezek nagyon sokat segítenek abban, hogy enyhítsenek a zsúfoltságon. Nem kell még 1-2 szekrény, ha megoldjuk úgy, hogy egyes ülő- illetve fekvőalkalmatosságokat „üregessé” alakítunk, és oda is pakolunk. Így nem lesz foglalt minden egyes négyzetcentiméter, a lakásunk pedig sokkal rendezettebbnek fog kinézni.

 

Forrás: magdibutor.hu