Gyerekbiztos bútorok egyedileg készítve

Akinek van gyereke, az tudja, mekkora boldogság, mikor a pici elkezd mászni, majd feláll, és kapaszkodva megteszi első lépéseit. És akinek van gyereke, az azt is tudja, mekkora bosszúság tud lenni, hogy az immár önjáró csemete egy pillanat alatt eljut a szekrényekig, fiókokig, kihúzza, majd kirámolja őket.

Jó esetben csak egy kis rendetlenség lesz, ami nem nagy baj, majd elpakolunk. A fiókokban és szekrényekben azonban rengeteg olyan tárgy van, ami kicsit sem gyereknek való – amíg a gyerekünk kezében meg nem látjuk ezeket, nem is gondolnánk, hogy veszélyesek lehetnek. Hamar eljön a pont, amikor a szekrények és komódok alsó polcairól minden eltűnik, és a felső részekbe zsúfoljuk az összes létező holminkat, hogy a gyerek ne férjen hozzá. Helykihasználás szempontjából azonban ez nem egy jó megoldás.

Csináltassunk olyat, amit nem tud kinyitni!

 

Ennél jobb trükk, ha gyerekzárat rakunk a szekrények és fiókok ajtajára. Ezek már elég nagy választékban kaphatók, de nem mindenki lelkesedik különösebben azért, hogy egy darab ronda műanyagot ragasszon a szép, gondosan kiválasztott fából vagy bútorlapból készült szekrényeire. Ez teljesen érthető, nagyon tudja rontani az összképet. Hogyan lehet tehát megoldani a problémát? Úgy, ha egyedi bútorokat készíttetünk, amik eleve gyerekbiztosak. Nagyon sok módja van annak, hogy egy gyereket távol tartsunk egy fiók vagy szekrény tartalmától: meg lehet oldani, hogy az ajtót eleve nehezen lehessen kinyitni, esetleg eldugott, trükkös zárakat is lehet alkalmazni nagyon jó mágnes zárak vannak már, vagy egyszerűen csak olyan megoldást kell keresni, aminél nem lehet egy mozdulattal kinyitni a szekrényt.Vagy csináljunk egy számára használható külön alsó fiókot a konyhában ami csak az övé tele műanyag edényekkel és tálakkal amivel kellő távolságra de akár velünk játszhat a főzés közben. "Csak az és semmi más."

 

Miért jobb így?

 

Azért, mert egyrészt abszolút biztonságos lesz a berendezésünk, másrészt semmilyen tájidegen dolog nem lesz a bútorainkon, ami elcsúfíthatná őket. Természetesen minden beépített bútort megfelelően a falhoz kell rögzíteni ami még mászás rángatás bújócska esetén sem fog elmozdulni. Nem kell üresen hagyni az alsó helyeket, és mindent magasra pakolni. A lurkó nyugodt lélekkel piszkálhatja az ajtónyitó fogantyúkat, (ami egyébként nagyon érdekes elfoglaltság lehet a számára), az ajtó nem fog kinyílni. Ha ilyen bútoraink vannak, félelem nélkül hagyhatjuk magára pár percre a gyerkőcöt a szobában, amíg odateszünk például egy ebédet, és akkor sem kell pánikba esni, ha azt a bizonyos gyanús 5 perc csöndet tapasztaljuk – hiszen semmihez nem fér hozzá, amihez nem szabadna.

De persze a téma komolysága miatt minden szempontra kitérő biztonsági intézkedések betarthatóak (az első gyereknél) bővebb útmutatót itt találsz a gyerekbalesetek megelőzésére.

Forrás: magdibutor.blog.hupinterest